Home » Cestovanie » Zakynthos – olivový háj v Iónskom mori

Zakynthos – olivový háj v Iónskom mori

posted in: Cestovanie 0

Autom po Zakynthose

Grécky ostrov Zakynthos nie je rozlohou veľký, má len niečo cez 400 km², ale na kráse mu to určite neuberá. Nachádza sa v Iónskom mori blízko brehov Peloponézu. Dĺžka ostrova je približne 40 km a preto je najlepšie si požičať auto a ostrov dokážete pobehať krížom-krážom aj počas týždňovej dovolenky. A určite to stojí za to. Objavíte tak zákutia ostrova kde by ste sa bez auta len ťažko ak aj vôbec dostali.

V požičovni EuroHire Car Rental nám oznámili, že auto (Citroën C-Elyseé) bude pristavené medzi 8:30 až 9:30 ráno.
Sme v stredomorí, takže dodržiavaniu časových termínov som veľkú šancu nedával, ale bol som veľmi milo prekvapený keď už pred ôsmou zastalo pri hoteli auto. Jeden podpis, platba kartou a dôležité inštrukcie – Tu sa zapína rádio, Tu sa spúšťa klimatizácia a Tu sa otvára nádrž.
Ešte som sa snažil ukázať na priehlbinu na zadnom nárazníku, mladík sa len usmial, mávol rukou a bol preč. Pre toto sa určite oplatí „Full insurance“. Plné poistenie navýši cenu za požičanie, ale vyhnete sa tak dodatočným nepríjemnostiam, často až po návrate z dovolenky, ktoré v konečnom dôsledku môžu viacnásobne prevýšiť cenu plného poistenia.

Suma za požičanie auta na 3 dni – 200,- €
S plným poistením a bez depozitu.

Na Zakynthose sa asi nekradne. Určite nie.
Auto som odovzdával spôsobom akým som to ešte nikde nezažil. Jednoducho zaparkujete tam kde ste auto prebrali, teda pred hotelom a dáte kľúče pod rohožku.na šoférovej strane. To je naozaj všetko. Máte predsa „full insurance“ a nejaké škrabance nikoho netrápia. Hlavne nie na úzkych cestách Zakynthosu.
Na celom ostrove je povolená max. rýchlosť 50 km/h a na čo si treba naozaj dať pozor je klzký asfalt. Neveril som tomu, až kým som nemal vlastnú skúsenosť keď ma kĺzalo v kopci ako na snehu. Preto nám neodporúčali požičať si motorku alebo skúter.

Kam sa určite oplatí vyraziť na Zakynthose

Pre nás to bol určite sever a severozápad ostrova. Je to tu riedko osídlené a hornatá krajina vytvára príležitosti na nádherné výhľady z útesov. Tu nájdete aj niektoré z najväčších lákadiel Zakynthosu.
Asi najznámejšou a podľa niektorých portálov – najviac fotografovanou na svete – je pláž Navagio (Shipwreck Beach). Azda nie je na ostrove prístav odkiaľ by nerobili výletné plavby na túto pláž. Dá sa na ňu dostať iba po mori a nie vždy lode aj vyložia návštevníkov aby sa mohli okúpať. Záleží od počasia.

Ďalšou atrakciou na severe sú Blue caves, jaskyne prístupné tiež len po mori. Najsevernejší bod Zakynthosu – Zakynthos Nord Cap a Potamitis Windmill. Dostanete sa sem cez najsevernejšiu dedinu na ostrove – Korithi. Určite sa tu zastavte u Reni. Veľmi milá pani pôvodom z Bulharska, ktorá tu žije so svojím manželom – grékom a rada vám ukáže ich čarovný domček plný hand made výrobkov, olivového oleja s bylinkami, mydla a rôznych „čačiek“.

Cestou na juh ostrova sa môžete zastaviť v dedinke Exo Chora kde rastie najstarší olivovník minimálne na Zakynthose.
Na južnom cípe ostrova sa nachádza jedna z ďalších atrakcií na ostrove. Za dedinou Keri na konci cesty dorazíte na parkovisko kde sa nachádza malý bufet. Za malú útratu v tomto bufete dostanete voľný vstup na útes kde je vybudovaný malý amfiteáter pre romantické duše, ktoré sem chodia sledovať najkrajší západ slnka na Zakynthose. Súkromie tu ale nečakajte, na západ slnka je zvedavých naozaj veľa ľudí a preto cestou naspäť musíte v úzkych uličkách Keri počítať s malou dopravnou zápchou.

Konečne pláže

Zakynthos určite nie je len o výhľadoch z útesov. V južnej a východnej časti ostrova sa nachádza množstvo pláží. Laganas beach, Gerakas beach, Banana, Alykanas… a ďalšie, stačí si len vybrať.
Zakynthos má jednu zaujímavosť, a tou sú korytnačky Caretta Caretta. So symbolom korytnačky sa preto stretnete naozaj na každom kroku. Na niektorých plážach tieto nádherné staroveké tvory kladú svoje vajcia a preto je tu obmedzený pohyb. Hniezda s vajíčkami sú prísne monitorované a chránené. Sú označené a ohradené páskou so zákazom vstupu. Pri pláži Gerakas beach je otvorené informačné centrum a záchranná stanica pre tieto morské živočíchy.
Pláže majú väčšinou pozvoľný vstup do mora a sú pieskové. Smerom na sever sa na niektorých nachádzajú oblé kamienky.

Olej, nezabudnite na olivový olej

Pri potulkách po vnútrozemí Zakynthosu natrafíte na domácich, ktorí ponúkajú olivový olej z vlastnej produkcie. V každej dedinke ale aj pri ceste majú rozložené stolíky a okrem olivového oleja predávajú aj med, mandle, ovocie a mydlo z olivového oleja alebo byliniek.
A bylinky nie sú len v mydle, zalievajú ich aj olivovým olejom a z množstva variácií si človek nebude vedieť vybrať.

Cena olivového oleja sa pohybuje približne vo výške 7,- € za liter
Pri väčšom odbere sa dá zjednávať.

Na ostrove sa takmer neustále pohybujete medzi olivovníkmi. Niektoré stromy sú niekoľko storočí staré a stále rodia, sú mohutné a poskytujú vytúžený tieň. Na severe v kopcoch môžete natrafiť na lisovňu olivového oleja a jej návšteva vám môže spríjemniť pobyt na ostrove.
Na Zakynthose sa určite nudiť nebudete a to čo som spomenul v texte nie je všetko čo vám môže tento ostrov ponúknuť. Či pri potulkách vnútrozemím alebo po pobreží, stále sa dá objaviť niečo nové a zaujímavé, hlavne treba odbočiť z hlavných ciest na tie vedľajšie, mimo davu, kde sa skrývajú tie najkrajšie poklady pre zvedavé duše.

Pozri si aj ďalšie články o zaujímavých destináciách.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.