Home » Cestovanie » Slovinsko – jazero Bled a tiesňava Vintgar

Slovinsko – jazero Bled a tiesňava Vintgar

Vo „vyspelej“ európe (rozumej „západnej“) si naše krajiny často zamieňajú, ak vôbec tušia, že sa takéto štátne útvary nachádzajú na našej matičke zemi, nie to ešte, že sú dokonca členmi Európskej únie.

Ale dosť bolo irónie, Slovensko a Slovinsko sú si v mnohom podobné až na jednu pre niekoho dôležitú skutočnosť a tou je, že naši južnejší „takmermenovci“ vlastnia, aj keď len malý kúsok, morského pobrežia. V iných ohľadoch je to ako u nás, nížiny, polia, lúky, doliny a v nich rieky a nejaké tie kopce. A tu sa zastavím, nie sú to len také hocijaké kopce, ale Júlske Alpy, ktorých súčasťou je Triglavski narodni park. Turisti, aj tí vysokohorskí, obľubujúci vertikály, ale aj tí horizontálni, si tu prídu na svoje.

Trasa – môžete si vybrať

Absolvovať trasu zo Slovenska cez Rakúsko mimo diaľnic by určite nebol dobrý nápad. No pri Villachu už máte na výber, pokračovať diaľnicou cez Karawankentunnel až takmer do Bledu, bude to síce kratšie o cca 50 km, za čo ale zaplatíte takmer 30,- € na poplatkoch (7+7,- € – poplatok za tunel, 15,- € – diaľnica v Slovinsku), alebo opustíte pohodlie diaľnice a vydáte sa smerom na Wurzenpass/Korenske sedlo. Vykľukatíte sa serpentínami do hôr, sklon cesty miestami dosahoval úroveň strmého zrázu a možno by mi aj nafta vyšplechla ak by som nemal poriadne zavretú nádrž. Nič to ale nemení na skutočnosti, že táto trasa je omnoho zaujímavejšia ako tá tmavá diera popod kopce.

bunkermuseum

Na vrchole prechodu sa nachádza bunkermuseum, ide o historické vojenské múzeum a milovníci tohto žánru si tu prídu na svoje. Nasleduje colnica a tak ako sme sa dostali na kopec, tak sme sa  z neho hadili aj smerom dole do dedinky Podkoren, cez Kranjsku Goru a „skratkou“ malými dedinkami v alpskom štýle až do Bledu. Ak sa chcete vyhnúť cestám širokým na jedno auto, „skratku“ vynechajte a pokračujte paralelne s diaľnicou pár kilometrov údolím až do cieľa.

B. Bystrica – Bratislava – Graz – Klagenfukrt – Villach – ….. – Bled

Dĺžka trasy: 650 – 700 km

Poplatky:

  • Rakúsko – diaľnica: 8,80 €
  • Karawankentunnel: 7 + 7,- €
  • Slovinsko – diaľnica: 15,- €

Bled – perla z každej strany

K objaveniu tohto miesta nám pred časom pomohla náhoda. Pri návrate z pobytu v Chorvátsku sme sa rozhodli stráviť istý čas potulkami po Slovinsku a keď som pri schádzaní z diaľnice zle odbočil ocitli sme sa v Blede. Hneď nám toto miesto padlo do oka a bolo rozhodnuté, že sa sem určite vrátime. A aj sme sa vrátili. A určite sa vrátime znova.

Bled (Blejsko jezero), je skutočne fotogenické miesto takmer z každej strany a nestretnúť tu aspoň jedného fotografa by bolo prinajmenšom čudné. To isté platí aj o rybároch, ak je práve sezóna.

Rovnakým názvom sa hrdí aj malebné mestečko na na východnom okraji. Núdza o ubytovanie tu skutočne nie je, môžete si vybrať od lacných turistických nocľahární až po drahé hotely a penzióny. Uprostred jazera sa nachádza ostrov s kostolom Nanebovzatia Panny Márie, skalnému bralu nad jazerom dominuje starý hrad a panorámu dopĺňajú vysoké štíty hrebeňa Karavanky.

bled

Tiesňava Vintgar – ako v Raji

Tiesňava Vintgar (Soteska Vintgar) mi v mnohom pripomína náš Slovenský raj, aj keď nie až tak úplne, poteším hlavne tých, ktorí nepociťujú potrebu šplhať sa po rebríkoch. V tejto tiesňave nájdete len drevené chodníky (lávky) so zábradlím, ktoré sú schodné aj pre menej zdatných turistov a deti. Nie aby vás napadlo ísť „chlípať“ vodu z tejto bystriny. Radovna je hlavne na jar plná vody a prúd by s vami nemal najmenší problém. Je to krásne miesto kde o vodopádiky a vodopády núdza nie je. Na začiatku a na konci nájdete chalúpku s malým občerstvením. Trasa je obojsmerná, začiatok sa nachádza za dedinou Podhom, kde sa dá dostať autom, parkovať sa dá priamo pri vstupe. Náročnejší turisti môžu absolvovať okruh priamo z Bledu cez Podhom a na konci tiesňavy po značke smerom ku kostolu Sv. Kataríny cez dedinku Zasip naspäť do Bledu.

Pár dôležitých informácií:

  • parkovanie zdarma
  • vstupné – dospelí: 4,- € / deti 6 – 15: 2,- €
  • otváracie hodiny: 8.00 – 19.00 hod.
vintgar

Budem rád ak vám tento článok poslúži aj ako dobrý tip na dovolenku.
Ak jazdíte v lete k „jadranu“ dá sa táto destinácia absolvovať aj cestou, ale odporúčam zastaviť sa určite na viac dní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.