Home » Cestovanie » Mostar – mesto na Neretve poznačené občianskou vojnou

Mostar – mesto na Neretve poznačené občianskou vojnou

posted in: Cestovanie 0

Bosna a Hercegovina – Mostar

Už sme si akosi zvykli brať výročie oslobodenia, alebo SNP tak vlažnejšie. Predsa ubehol nejaký čas od týchto udalostí a to čo nám ich pripomína sú už len pamätníky a spomienkové udalosti a priamych účastníkov je už ako šafránu.
Asi preto v človeku návšteva Mostaru zanechá hlbšiu ryhu ako by si predstavoval. Konflikt sa skončil pred relatívne krátkym časom a čosi čudné tu stále visí vo vzduchu.
Je to zvláštny pocit pre niekoho, kto hrôzy vojny nezažil na vlastnej koži. Keď kráčate ulicou môžete strčiť prst do diery po guľke priamo na ulici a zbombardované domy utvárajú smutný kontrast s novými a opravenými budovami. Mesto je rozdelené na moslimskú a kresťanskú časť a paradoxne ho spája most, ktorý ho asi najviac preslávil a je hlavným turistickým lákadlom.

prestrelené zábradlie v Mostare
prestrelené zábradlie v Mostare

Rozstrieľané domy sú smutnými pripomienkami tej nešťastnej doby. Jednou z nich je aj nedokončená budova banky, ktorá slúžila v období občianskej vojny odstreľovačom, dnes je mementom, ktoré dotvárajú pôsobivé graffiti, často s protivojnovou tématikou. Budova nie je prístupná pre verejnosť, ale zámky sú vylomené a potulujú sa tam turisti a fotografi.

budova nedokončenej banky v Mostare
budova nedokončenej banky v Mostare

Spomínaný „Stari most“ ponad rieku Neretvu je turistickým lákadlom a je zapísaný v UNESCO. Aj keď pôvodný bol počas ostreľovania chorvátskou armádou zničený, po vojne sa viaceré krajiny (vrátane Chorvátska) podieľali na jeho obnove podľa dobových postupov.

Mostar, Stari most
Mostar, Stari most

V prípade, že sa budete na dovolenke v Chorvátsku nudiť, môžete si do Mostaru odbehnúť na celodenný výlet. Z Dalmácie to vôbec nie je ďaleko a cestou sa určite zastavte v dedinke Imotski. Nachádzajú sa tam dva unikáty, Modré jazero a Červené jazero.
Vznikli zrútením stropu podzemných jazier, čím sa z nich stali jazerá povrchové. K Modrému jazeru sa dá zostúpiť po serpentínovom chodníku, k Červenému jazeru sa zostúpiť nedá pre jeho takmer kolmé steny.

Modré jazero
Modré jazero

Jeden citát za všetky, nápis na stene v Mostare:

Don’t wait for god,

maybe he is waiting for you,

to help him to help you.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.