Home » Fotografovanie » Fotopozadie/backdrop – ako si vyrobiť vlastné z dreva?

Fotopozadie/backdrop – ako si vyrobiť vlastné z dreva?

Vyrobte si doma fotopozadie a ušetrite.

Určite ste už niekedy videli pútavé fotografie jedla na krásnom drevenom pozadí s charakteristickou textúrou a farbou. Nemusí sa jednať vyložene o jedlo, takéto pozadie môžete použiť aj pri produktovej fotografii. Rozmýšľali ste kde sa dá niečo také kúpiť? Koľko za také fotopozadie zaplatíte?

Netrápte sa.
Ukážem vám ako si pri minimálnej zručnosti vyrobíte podobný „background – backdrop“ doma a za neporovnateľné náklady, ako by ste za niečo podobné zaplatili napríklad u stolára. Fantázii sa medze nekladú a preto si môžete vyrobiť prakticky čokoľvek. Od jednoduchej drevenej plochy natretej farbou podľa vašej predstavy až po vintage vzhľad a dokonca simulovať opadávajúcu farbu, ktorú ste videli na starých doskách vystavených rozmarom počasia.

fotopozadie - wooden background

Materiál a náradie

Ako už určite tušíte budeme potrebovať drevo. Nie na kúrenie, potrebujeme dosky. Aké si vyberiete nechám na vás, môže to byť tzv. tatranský profil s perodrážkou, alebo obyčajné rezivo, prípadne staré dosky z babičkinej kôlne. Ak kôlňa ešte stále plní svoju funkciu nerozoberajte ju, babička by sa určite nepotešila, ale v jej útrobách sa niekedy dajú nájsť úplné skvosty, čo sa týka starých dosiek a iných rekvizít.
Pri veľmi starých doskách by som už žiadnu povrchovú úpravu neodporúčal. Majú neopakovateľnú a často vzácnu textúru, ktorú by sme ďalšou úpravou zničili, ale o tom nabudúce.

Výbava

  • dosky
  • farba, štetce
  • skrutkovač a skrutky do dreva, vrták, píla na drevo
  • brúsny papier
  • stará handra alebo špongia na riad
fotopozadie - wooden background

Začíname

Dosky si narežeme podľa potreby, šírka 1m pri fotografovaní jedla bohate stačí. Dôkladne vyberieme textúru pohľadovej časti. Nebojte sa využiť nedostatky dreva (suky – hrče) pre zaujímavejšiu textúru fotopozadia. Ak už máte vybratú vrchnú stranu, otočte ich a zospodu priskrutkujte dvomi lištami, alebo doskami, ktoré nebudete potrebovať.

fotopozadie - wooden background


Pre urýchlenie práce použite AKU skrutkovač a tenkým vrtákom do dreva si predvŕtajte dierky, pozor dávajte aby ste neurobili dieru až na druhú stranu.

Hotovo.
Teda prvá časť. Očistite od nečistôt stranu, na ktorú budete nanášať farbu. A teraz sa môžete vyblázniť vy aj vaša fantázia.
Môžete si vybrať jednofarebné pozadie, alebo použite kombinácie dvoch a viac farieb a vytvorte vintage alebo rustikálny štýl.

fotopozadie - wooden background

V prípade rustikálneho vzhľadu ako spodnú vrstvu môžete naniesť bielu farbu a následne handrou alebo špongiou nanášať vrchnú. Prípadne farby vymeniť.
Veď sa vyhrajte ako sa vám zapáči. 😉

Ďalším zo spôsobov je naniesť dve rôzne farebné vrstvy a následne po zaschnutí náteru jemne brúsnym papierom vrchnú vrstvu farby obrúsiť tak aby vynikol spodný náter. Ten spodný aplikujte pre istotu 2x aby ste pri brúsení neprešli až k samotnému drevu.
To som presne vedel, že sa vám to stane.
Žiadny strach, urobil som presne to isté. Jednoducho to jemne pretrite farbou a počkajte chvíľu pokiaľ farba uschne a pokračujte v brúsení. Jemne!

fotopozadie - wooden background

Niečo naviac

Chcete ísť ešte ďalej?
Použite vosk a aplikujte ho na prvý náter, nerovnomerne a len na pár miestach. Po nanesení vrchného náteru jemne, špachtľou alebo iným náradím odstránite vosk. Experimentujte a odmenou vám budú zaujímavé a jedinečné textúry.

Výsledok potom v praxi vyzerá nasledovne:

fotopozadie - wooden background
fotopozadie - wooden background

Ďalšie fotografie na ktorých som použil fotopozadie vlastnej výroby môžete nájsť na týchto stránkach v mojom portfóliu:
Shutterstock – Fotolia

Máte zaujímavé fotografie a chceli by ste na nich zarábať?
Podporte tento web tým, že sa prihlásite na fotobanku Shutterstock cez tento banner a začnite predávať.

Vylepšili by ste niečo?
Tiež ste si vyrobili vlastné fotopozadie a chceli by ste sa o postup podeliť?
Napíšte mi do komentára. Možno tak pomôžete aj ostatným.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.