Home » Cestovanie » Portugalské Algarve – na poslednú chvíľu

Portugalské Algarve – na poslednú chvíľu

Celú galériu z Portugalska nájdeš tu!

Najlepšie veci sa dejú neplánovane a na poslednú chvíľu

Tu mohol byť úplne v pohode článok o Kréte (na ktorú sme sa už takmer vybrali), alebo o ktoromkoľvek inom mieste. Náhoda ale chcela, aby sme predsa len odleteli do Portugalska, ktoré bolo v pôvodnom pláne, okrem ďalších iných destinácií.

Po urputnom boji s vyhľadávačmi leteniek sme to takmer vzdali, ale pár dní pred odletom sme to ešte raz skúsili a stalo sa to, v čo sme už skoro nedúfali, letenky za cenu ktorá sa neodmieta na nás vyskočili z monitora, takmer.

Budapešť -> Faro – cca 350,- € / 3 osoby

Takže je rozhodnuté, bude to Portugalsko. Aj keď sme ho už raz navštívili, táto destinácia nemá chybu. Rýchlo „zabúkovať“ ubytovanie, auto a môžeme vyraziť.

Prečo znovu Portugalsko?

Už pri prvej návšteve sme si ho zamilovali. Hlavne pre jeho pobrežie s vysokými útesmi a romantickými plážami ukrytými medzi skalnými výbežkami, ktoré skutočne vedia navodiť filmovú romantiku. Ak sa posnažíte a vyhnete sa centrám s apartmánovou a hotelovou zástavbou, kde sú pochopiteľne pláže plnšie, určite nájdete tú svoju pláž, ktorú budete mať úplne pre seba. A to myslím doslova.

Ďalším z plusov sú ľudia a celkový pocit z tejto krajiny. Klaksón na aute je tu asi zakázané používať, inak si to neviem vysvetliť. Táto športová disciplína rozšírená najmä na Apeninskom poloostrove tu veľmi obľúbená nie je. Vládne tu kľud a pohoda (nehovorím teraz o mestách ako sú Lisabon, Porto a pod.). A nesmiem zabudnúť na úsmev, je zadarmo a dajú vám ho všade. 🙂

Už doma som si urobil plán, aby som ho samozrejme nedodržal. Ale niečo sa predsa podarilo, mal som v mape označené pláže, na ktoré sa chceme pozrieť a takmer všetky sme pobehali. Áno, tušíte správne, nie všetky sme stihli a objavili sme aj také, ktoré v pláne neboli, ale tie nám ostali na budúcu návštevu.

Ktorá pláž je tá NAJ?

Tak a teraz čakáte, že sem napíšem meno tej naj- pláže v Portugalsku. Nie to naozaj nečakajte, to sa jednoducho nedá. Je ich ešte toľko ktoré sme nevideli a každá má svoje čaro. Môžem vám ale niektoré z tých „našich“ odporučiť.

Snažili sme sa vyhnúť plážam, ktoré sme navštívili naposledy a hľadali sme preto niečo nové. Aj keď jedno miesto sme si predsa zopakovali. Malá dedinka Carvoeiro má neopakovateľné čaro a atmosféru, jedno ráno sme si tu dali raňajky na ceste za spoznávaním miestnych „praias“.

Niekedy sme medzi ranným a večerným fotením stihli návštevu aj na troch plážach. Jedna z najvzdialenejších od nášho ubytovania bola Praia Da Bordeira cca 100 km, ale o tej neskôr.

Začali sme na Praia de Arrifes.
Malá pláž s takmer uzavretou lagúnou z ktorej sa dalo kamenným portálom dostať na otvorený oceán. Vhodná pre malé deti.

Praia De Arrifes

Praia de S. Rafael
Je oveľa väčšia ako Arrifes a približne v dvoch tretinách ju rozdeľuje malý skalný výbežok, ktorý niekedy siaha až do vody (podľa prílivu).

Praia de San Rafael

Praia do Castelo
Oddych a parkovanie hneď pri schodoch na pláž.

Praia do Castelo

Prainha das Poças
Táto „prainha“ (malá pláž) v úplnom juhozápadnom cípe Portugalska vyžaduje mierne horolezecké zručnosti.

Prainha das Poças

Praia de Albandeira a romantická Praia da Estaquinha
Tieto dve pláže sú oddelené úzkym a vysokým útesom. Na pláž Estaquinha sa dá dostať len z Praia de Albandeira cez otvor v stene útesu.

Praia de Albandeira
Praia da Estaquinha

Praia da Marinha a jej menšia sestra Praia da Mesquita
Sú oddelené torzom kamenného výbežku, ktorý už ale netvorí žiadnu prekážku. Praia da Mesquita dominuje Arco Natural, prírodný portál často vyhľadávaný fotografmi.

Praia da Marinha

A na koniec tá naša NAJ – Praia da Bordeira
Krásna, dlhá, ľudoprázdna….. a neviem ešte aká, proste nádherná. Od vnútrozemia ju približne do polovice oddeľujú piesočné duny a v druhej polovici útes. Je široká a dostanete sa k nej cez piesočné duny, alebo dreveným chodníkom z útesu na jej južnom konci. Pre jej vlny tu nie je núdza o surferov a v okolí parkujú karavany dobrodruhov rôznych vekových kategórií. Romantika ako z filmu.

Praia da Bordeira
Praia da Bordeira

Toto je len malý výber z pláží, ktoré ponúka Portugalské Algarve. Jedna krajšia ako druhá, niektoré je potrebné zdolať po rebríku, niektoré na lane, ale drvivá väčšina má vybudovaný chodník z dreva, alebo kameňov.

Pár informácií na záver

Určite nechcete na vašich cestách zostať hladný a nájsť dobrú reštauráciu, alebo kaviareň v tom množstve je ťažké. Aspoň jednu kaviareň, ktorú sme si veľmi obľúbili vám prezradím. Nebola to taká klasická kaviareň, kde si dáte kávu a nejaký drink, tu ste si mohli dať komplet raňajky.

Caffe Creme Cafetaria v malom mestečku Olhos de Água mala dokonca svoju pekáreň, kde piekli vynikajúci chlieb a pečivo. V ponuke mali tak vynikajúce dezerty, že sme sem chodili nie len na raňajky, ale vždy keď sme dostali chuť na niečo sladké. A nezabudnite si dať pomarančový fresh džús, je to balada, ako celkovo pomaranče v tejto časti Európy. Keď ich ochutnáte, budete mať problém zjesť tie z našich supermarketov.

Aby to všetko nebolo len o túlaní po plážach, navštívil sme aj iné zaujímavé miesta. Za návštevu určite stojí pevnosť Sagres, na juhozápadnom výbežku pobrežia. Vo vnútrozemí mastečko Silves a jeho maurský hrad z červeného pieskovca. A nesmiem zabudnúť na Faro, dámy sa potešia a prevetrajú peňaženku, v meste je veľké nákupné centrum.

Portugalsko je cenovo porovnateľné so Slovenskom a v mnohom dokonca lacnejšie.

  • káva  0,70 – 1,50 €
  • čerstvá pomarančová šťava 2 – 2,50 €
  • nafta 1,17 €

Dostali ste sa až sem? To ma veľmi teší. Ak vás niečo zaujalo alebo máte otázku, sem s ňou 😉

Celú galériu z Portugalska nájdeš tu!

2 Responses

  1. Maťo
    | Odpovedať

    Veľmi pekný článok a k tomu super fotky, radosť čítať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.