Home » Rady » Microstock fotobanky

Microstock fotobanky

Fotobanka

fotobanky

Mnohí nezainteresovaní sa s pojmom „fotobanky“ asi ešte nestretli, ale nebojte sa, nejedná sa o žiadnu banku na aké ste boli doteraz zvyknutí.

Jednoducho, fotobanky sú zhromaždiská fotografií, teda primárne to boli pravdepodobne fotografie, dnes už ich ponuka obsahuje aj vektorovú grafiku, video sekvencie, zvukové súbory vo formáte mp3, 3D grafiku…, ktoré autor ponúka na predaj prostredníctvom fotobanky.

V podstate sa jedná o predaj autorských diel prostredníctvom fotobanky, ktorých zhotoviteľom je výhradne autor a nikto iný. To znamená, že môže ponúkať vo svojom portfóliu iba diela, ktoré vytvoril (nakreslil, odfotografoval, vytvoril pomocou softvéru) on sám.Účely a využitie sú obmedzené v závislosti na zakúpenej licencii. Zákazníkmi sú prevažne grafické štúdiá, printové médiá, televízie, blogeri,….

Áno, už možno tušíte, a asi tušíte správne, že práve tie pekné fotografie produktov, zvieratiek, ľudí, prírody a životných situácií v reklamách, článkoch, súkromných blogoch a inde sú možno práve z takýchto fotobánk.

Využitie je naozaj rôzne, nájdete tam pozadia, vizitky, pozdravy, oznámenia, ktoré sú už hotové a kde si už len jednoducho doplníte vlastný text. Prípadne „polotovary“ pre ďalšie spracovanie grafikom v reklamnom biznise.

Licencie

Licencia je dôležitou súčasťou nákupu a treba o jej výbere uvažovať v predstihu, pretože cena diela sa mení v závislosti na jeho použití. Ide prevažne o počet výtlačkov (pri tlačovinách), spôsob použitia s následným ďalším predajom (použitie ako motív na tričká, hrnčeky…). Tu si zákazník musí zakúpiť rozšírenú licenciu. Určite je ale dôležité pozorne si preštudovať licenčné podmienky na konkrétnej fotobanke kde sa chystáte nakupovať.

Cena sa môže meniť aj pri rôznej veľkosti alebo kvalite fotografie (.tif, .jpg) alebo vektorovej kresby (formát .eps alebo .jpg). Cenová politika fotobánk je rôzna a môže líšiť aj spôsobom nákupu (kredity, predplatné, priama platba…).

Prečo nakupovať fotografie?

Určite niekoho napadla otázka prečo by mal fotografie (a iné) nakupovať, keď si ich môže z internetu stiahnuť zadarmo?

Áno, dá sa to riešiť aj týmto spôsobom, ale v prípade, že nejde vyslovene o servery kde sám autor ponúka svoje diela (budem to nazývať takto) zdarma (free) vedome, je to porušovanie autorských práv. Iste, ani to čo je free nemusí byť úplne zadarmo, treba pozorne čítať licenčné podmienky a prípadné obmedzenia pri použití týchto diel.

Preto pre prípadné problémy s autorskými právami pri použití stiahnutých diel z internetu je jednoduchšie tieto zakúpiť na spomínaných fotobankách, prípadne priamo od autora. Za relatívne nízku cenusa tak môžete vyhnúť nepríjemnostiam, prípadne aj súdnemu sporu.

Existujú odvetvia, kde sa jednoducho nakupovaniu takýchto diel nevyhnú (grafické a reklamné štúdiá, tlačené a internetové médiá…), pretože náklady na zaplatenie profesionálneho fotografa, štúdia, model-ky/ov, rekvizít a pod. sú neporovnateľne vyššie.

Ako zarobiť na svojich fotografiách?

Každý tvorivý človek môže na svojich fotografiách (a nie len na fotografiách) zarobiť nejaké to euro k svojmu rodinnému rozpočtu. Tomu kto bude vytrvalý a bude pracovať na kvalite svojho portfólia sa takýto spôsob obživy môže stať aj trvalým pracovným pomerom s celkom slušným zárobkom. Ďalšou veľkou výhodou je, že môžete pracovať z domu a je jedno na ktorom kontinente sa váš dom nachádza, pokiaľ máte internetové pripojenie, PC, nejaký software, (v prípade fotografíí samozrejme aj fotoaparát) stačí nazbierať odvahu a vyskúšať to.

logo_fotobanky_czV spoločnosti fotobankérov – contributorov nájdete ľudí naozaj z celého sveta, okrem iných aj zo slovenska a česka. A práve Petr Václavek je človek, ktorému patrí moja vďaka. Na jeho stránkach som našiel nie len inšpiráciu v začiatkoch ale hlavne neoceniteľné rady a ucelené informácie a postupy. Fotobanky.cz je učebnica pre začínajúcich fotobankérov, preto nemá význam a nie je ani priestor na to písať do jedného článku to čo nájdete na spomínanej stránke a príslušnom fóre. Petrovi sa tu podarilo sústrediť „fotobankovú“ komunitu od začiatočníkov až po profesionálov, čo zaručene pomáha všetkým ľahšie a rýchlejšie zvládať rôzne úskalia.

Portfólio na najväčších svetových microstock fotobankách, ako sú ShutterstockAdobe StockBigstockiStock… vyberajte zo širokej ponuky fotorafií pre komerčné využitie.

Fotografie je možné zakúpiť aj priamo od autora. Použite kontaktný formulár.

 

V prípade, že Vám článok aspoň trochu pomohol a rozhodli ste sa zaregistrovať na jednej z najväčších microstock fotobánk, ktorou je Shutterstock môžete tak urobiť cez tento referall banner, Vás to nebude stáť nič a mne pomôžete malou odmenou od Shutterstocku.



Tu sa nachádza niekoľko microstock fotobánk kde si môžete prezrieť moje fotografie. Nachádza sa tam drvivá väčšina mojich snímkov, tie pre mňa asi najcennejšie nájdete v portfóliu na tejto stránke.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.